Loading...

 

Πολυμέρη 51, 38222, Βόλος     (+30) 24210 36136

Σχεδιάζοντας μαζί με τα παιδιά: μια μουσειοσκευή για το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου

Σχεδιάζοντας μαζί με τα παιδιά: μια μουσειοσκευή για το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου

Στα πλαίσια της μεταπτυχιακής διπλωματικής μου εργασίας με τίτλο «Σχεδιάζοντας μαζί με τα παιδιά: μια μουσειοσκευή για το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου», πέρασα δυο μέρες με τα νήπια στον παιδικό σταθμό Babyland. Τα παιδιά με υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου να με βοηθήσουν με τις ιδέες τους, προκειμένου να δημιουργηθεί μια μουσειοσκευή για τα έντομα. Αν και ο όρος μουσειοσκευή είναι λίγο πολυδιάστατος για να κατανοηθεί από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, με ορισμένες επισημάνσεις τα παιδιά φάνηκε να κατανοούν τι χρειαζόταν να κάνουν, ενώ αμέσως θα έμπαιναν σε δράση έχοντας ενεργό ρόλο στη διαδικασία που θα ακολουθούσε

Η ώρα για το δάσος έφτασε! Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα των εξερευνητών εντόμων. Φόρεσαν τα σακίδιά τους, αφού πρώτα επεξεργάστηκαν το περιεχόμενό τους και ξεκινήσαμε! Η στιγμή στο δάσος…όαση! Αυτιά τεντωμένα και μάτια ορθάνοιχτα! Τα παιδιά δίχως να χάνουν χρόνο πήραν τα εργαλεία εξερεύνησης από το σακίδιό τους, απόχες, μεγεθυντικούς φακούς, κουτάκια συλλογής εντόμων και ξεκίνησαν την εξερεύνηση! Και να … εμφανίστηκε το πρώτο έντομο, ένα μυρμήγκι. Μόλις κάποιος έβρισκε ένα έντομο φώναζε « Βρήκα, βρήκα» και όλοι τρέχαμε να δούμε τι βρήκε! Προσπαθούσαμε να τα φωτογραφήσουμε, να τα συλλέξουμε, να τα παρατηρήσουμε. Όλες οι αισθήσεις ήταν σε διέγερση καθ’ όλη τη διάρκεια της εξερεύνησης στο δάσος. Τα παιδιά αφοσιωμένα στο ρόλο των εξερευνητών, γεμάτα περιέργεια πηγαίναν πάνω κάτω προσπαθώντας να βρούνε έντομα. Βρήκαν αρκετά… Μυρμήγκια, πεταλούδες, λιβελούλες, μύγες, χρυσόμυγες, σκαθάρια. Όσα είχαν φτερούγες μας δυσκόλεψαν αρκετά στο να τα πιάσουμε και να τα φωτογραφήσουμε…

Η ώρα της επιστροφής έφτασε και κανείς δεν ήθελε να αφήσει το δάσος! Κάποιοι δεν ήθελαν να αφήσουν ούτε τα έντομα! Στο σχολείο ξετυλίχθηκε το ταλέντο της ζωγραφικής τους γύρω από την εμπειρία τους στο δάσος και πλέον είχε φτάσει η ώρα ξεκούρασης.

Την επόμενη μέρα σειρά είχαν οι συνεντεύξεις και το βιβλίο μας. Ένα βιβλίο που θα απαθανάτιζε την εμπειρία των παιδιών ως εξερευνητές εντόμων και θα το έφτιαχναν εκείνα με τις ζωγραφιές τους.  Ένας ένας ερχόταν να με συναντήσει με μια απορία και προσμονή ταυτόχρονα για τη συνέχεια της διαδικασίας. Μιλήσαμε σα να γνωριζόμαστε καιρό. Τα παιδιά, πολύ συνεργάσιμα μου εμπιστεύθηκαν τις σκέψεις τους σχετικά με την εμπειρία τους στο δάσος και τις πολύτιμες ιδέες τους για το περιεχόμενο της μουσειοσκευής. Παράλληλα, ο καθένας έφτιαχνε τη σελίδα του βιβλίου του. Άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο έδειχναν τον ενθουσιασμό τους, ενώ η πλειοψηφία αναρωτιόταν πότε θα δει αυτή τη βαλίτσα-μουσειοσκευή!

Το τελευταίο και απρόσμενα ενδιαφέρον για μένα κομμάτι ήταν η ομαδική μας συζήτηση. Τα παιδιά έδειξαν τρομερή προσήλωση, άκουγαν με προσοχή τις ιδέες των συμμαθητών τους και πρόσθεταν τις δικές τους. Την ίδια στιγμή, στην προσπάθειά τους να μου εξηγήσουν τις ιδέες τους, ήθελαν να μου δείξουν και ό,τι έχουν κάνει στο σχολείο τους σε σχέση με τα έντομα. Αφού φτιάξαμε και το εξώφυλλο του βιβλίου μας, έφτασε η στιγμή του αποχαιρετισμού. Έφυγα γεμάτη αγκαλιές και ωραίες ιδέες, αφήνοντας πίσω το άγχος της ερευνήτριας.

Ορέστη, Άρτεμις, Κωνσταντίνε, Μελίνα, Νεφέλη, Απόστολε, Γιάννη, Σοφία, Βιβή, Θανάση, Ίρις, Χρήστο, Ολιάννα, Σπύρο, Μίκα σας ευχαριστώ!!!

 

Δούκα Δέσποινα

Φοιτήτρια ΜΠΣ:

«Παιδαγωγικό παιχνίδι και παιδαγωγικό υλικό στην πρώτη παιδική ηλικία»

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ιούλιος, 2018